Okan Buruk yönetiminde ligin namağlup lideri konumunda olan Galatasaray’ın, Alex de Souza yönetiminde lige 8 maçta 2 galibiyetle başlamış Antalyaspor’a konuk olduğu maçın taktiksel hikayesini inceleyeceğiz.
Galatasaray, Antalyaspor karşısına Okan Buruk yönetiminde görmeye alıştığımız standart 4-2-3-1 denemesiyle başladı. Maç boyunca yine görmeye alışkın olduğumuz kanatlarla beklerin ufak switchleri göze ilk çarpan unsurlardan biri oldu.
Galatasaray’ın hücum organizasyonlarını ve setlerini incelediğimizde Yunus Akgün’le birlikte +1 opsiyon yaratmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Yunus’un Sara Torreira ve Mertens ile oluşturduğu box midfield merkez kurgusu rakiplerini sette delmek için çok önemli bir opsiyon Galatasaray adına.
Galatasaray savunmada da yine alışılagelmiş şekilde devam ediyor. Davinson Sanchez’in öne çıktığı, Abdülkerim‘in ise daha süpürge görevinde yer aldığı savunma setleri, Jakobs’un agresif savunmasıyla ve Kaan’ın pozisyonunu koruyarak pas organizasyonlarında rol almasıyla oynanıyor.
Galatasaray’ın topu kazandığı ve geçiş hücumuna çıktığı anlarda Gabriel Sara ve Dries Mertens‘in hızlı düşünerek pas organizasyonuna kattıkları efektiflik; devamında Yunus ve Sallai gibi hızlı oyuncuların topu kutuya indirmesi ile birlikte geçişler gerçekleşiyor diyebiliriz.
Galatasaray’ın geçiş savunmasını incelediğimizde, stoperlerin öne çıkararak oynaması nedeniyle top kaybı noktasında bazen arkada boşluklar verebiliyor. Bunun dışında özellikle oyun kurulumu esnasında bekleri yükseğe gönderdiğinde bek-stoper arası çok fazla açılabiliyor. Galatasaray’ın hücum oyununda aldığı risklerin sonucu olarak sürpriz koşulara fırsat verdiğini söylemek mümkün.
Akan oyunda ligde şu ana kadar başarılı bir tablo çizen Galatasaray, bununla birlikte ligin duran top noktasında en efektif takımlarından biri. Antalyaspor karşılaşmasıyla birlikte Galatasaray’ın skorlarının neredeyse üçte biri duran top aksiyonlarıyla geldiğini görmekteyiz.
Galatasaray’ın şu ana kadarki genel performansına baktığımızda “en güçlü yönleri” olarak öne çıkan konuların: hızlı geçiş hücumları, duran top hücumları ve kutu içerisinde bitiricilik olduğunu söyleyebiliriz.
Antalyaspor mücadelesi ve daha öncesini analiz ettiğimizde Galatasaray’ın “aksayan yönünün” topu kaybettikten sonra rest defence denen konunun bazı karşı pres anlarında zaaflı olduğunu görüyoruz.
Antalyaspor karşısında aldığı 3-0’lık bir galibiyetle İstanbul’a dönen ve ligde liderliğini sürdüren Galatasaray, güçlü bir istikrar oyunu oynamaya devam ediyor. Bu hem formasyon hem de oyun içi planda dağıtılan roller olarak 2022-2023 sezonuna benzer nitelikler taşıyor. Fiziksel kalite yükseldikçe ve sezonun boyu uzadıkça daha da iyi performanslar göreceğimizi düşünüyorum.
Emre Nalbant