Avrupa Hedefi Sıcak Kalmaya Devam Ediyor
Başakşehir deplasmanında aldığı mağlubiyet ile Avrupa kupalarına katılım hedefine darbe alan Göztepe, deplasmanda aldığı bir mağlubiyeti daha iç saha performansıyla tolere etmek istediği bir maça çıktı. Rakibi Adana Demirspor ise her ne kadar ligin son sırasında yer alıp aldığı son ceza ile -1 puana sahip bir takım olsa da oynadığı oyunun bu denli kötü olmadığını söyleyerek yazımıza başlamak doğru olacaktır. Bu anlamda Göztepe’yi “sarhoşla kavga etmek” deyimine uygun bir maç bekliyordu.
Öncelikle saha içi yerleşimlere baktığımızda Göztepe’nin 3-4-1-2 düzeniyle sahaya yerleştiğini ve orta sahada yer alan oyuncularının merkezde birbiriyle yakın top kullandıklarını görüyoruz. Bu yerleşimde özellikle Hugo ve Tijanic’in aldığı pozisyonların, direkt hücum hedefleyen bir takımın stratejisine uygun olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü hücum geçişlerini olabildiğince hızlı kurgulamak isteyen Stoilov, Hugo ve Tijanic’in merkezde aldığı topları hızlıca Romulo bağlantısı ile kullanmak istiyor. Bu noktayı aşağıdaki görsel ile detaylandıralım;
Göztepe’nin pas organizasyonunu incelediğimizde Hugo, Tijanic ve sonradan oyuna dahil olan Matsuki’nin bir hat üzerine dizildiğini görüyoruz. Bu harita da Göztepe’nin hücuma geçişinde Hugo-Tijanic(Matsuki)-Romulo bağlantısının ne kadar öneme sahip olduğunu gösteriyor.
Tabi bu görseli incelediğimizde özellikle sağ kanat bölgesinin bağlantılara hiç dahil olamadığını görüyoruz. Merkezden hücum çıkışlarını bu kadar öncelik alan bir ekibin en büyük sorunu merkezin kalabalık olarak sıkışması olduğunu söyleyebiliriz. Bu dilimde oyunun enlemesine açılması çok önemli olacaktır. Göztepe’nin Djalma bölgesinde bu genişliği verebildiğini söyleyebiliriz ancak Ogün bölgesinde bunu sağlayamaması birtakım problemleri doğuruyor. Ara transfer dönemi yaklaşmışken tekrar bu durumun altını çizmek gerekiyor.
Bu duruma dair en güzel verilerden birisi de Göztepe’nin hücumda yarattığı aksiyonların hangi bölgeden geldiğini gösteren bu görsel, sağ kanadın verimli kullanılamadığını gösteriyor.
Set Hücumu Performansı
Göztepe’nin oyununu topun rakipte olduğu, kazanılan toplarla hızlı geçişlerin yapılmasının amaçlandığı ve hücum verimliliğinin bu sayede sağlandığı şekilde belirtebiliriz. Ancak bu stratejinin olumsuz yansıması olarak Göztepe’nin kapanan rakiplere karşı hücumda yaşadığı sorunlar, sürekli karşımıza çıkmıştır. Bu anlamda topun yoğun olarak Göztepe’de olmasının beklendiği Adana Demirspor maçı öncesinde kapanan rakibe yapılacak aksiyonlar merak edilen konuların başında geliyordu.
Öncelikli olarak top hakimiyeti verilerini incelediğimizde, topun Göztepe’de olduğu dilimde Göztepe’nin skoru bulamadığı ancak topun yoğunluklu olarak Adana Demirspor’a geçtiği dilimde Göztepe’nin skor avantajını yakaladığını görüyoruz.
Bir diğer veri olan xG dinamiklerini incelediğimizde ise topun Göztepe’de yoğun olarak kaldığı 0-15’lik dilimde Göztepe’nin ürettiği tek aksiyonun Romulo’nun direkten dönen kafa vuruşu olduğunu söyleyebiliriz.
Bu aksiyonu incelediğimizde;
Adana Demirspor’un taç atışı kullandığı dilimde Göztepe’nin uyguladığı baskı ile topu kazanıp Tijanic-Romulo-Juan bağlantısı ile direkt hücum yaptığını ve devamında Romulo’nun kafa vuruşunun direkten döndüğünü görüyoruz. Yani Göztepe’nin topa sahip olduğu dilimde dahi bulduğu pozisyon, bir geçiş oyunuyla geliyor.
Maçın devamında Juan’ın kaçırdığı pozisyon, kısa bir süre sonra Juan’ın bu sefer gol olan vuruşu ve Romulo’nun attığı güzel golün öncesini incelediğimizde hep rakipten kazanılan topun devamında Tijanic-Romulo bağlantılı pozisyonların olduğunu görüyoruz. Buradan şu noktaya dikkat çekmek lazım: Göztepe ligin sonuncusu Adana Demirspor maçında dahi kapanan rakibe hücum etmek zorunda kaldığında verimsiz kalırken, geçiş hücumları fırsatını bulduğunda net pozisyonlar ve goller bulmayı başardı.
İkinci Yarı Neler Oldu?
Skor avantajını elde ettikten sonra Göztepe maçın ikinci yarısında topu rakibine bırakıp daha çok fiziksel mücadele içerisine girdi. Nitekim yukarıda paylaşılan top hakimiyeti istatistiğinde, maçın ikinci yarısında Göztepe’nin top sahip olma oranının ne denli sert bir düşüş gösterdiği görülecektir. Ayrıca;
Pas doğruluğu ve çekişmelerde kazanma oranını da incelediğimizde, Göztepe’nin pas oranının düşmesi ve çekişmelerde kazanma oranının ikinci yarıda gösterdiği artış da oyunu net şekilde anlatıyor.
Öneri
Göztepe’nin Adana Demirspor maçına dair yapılacak en net öneriyi ise Tijanic’in 3. golüne istinaden yapabiliriz. Yukarıda bahsedildiği üzere Göztepe merkez bağlantıları ile geçiş hücumu yapmayı öncelik alan bir takım. Ancak oyunun merkeze sıkıştığı dilimlerde, oyuna bekleri üzerinden genişlik vermesi de zorunluluk oluyor. Göztepe ise maçın genelinde sol kanadını nispeten kullanabilen ancak sağ kanadından aksiyon üretemeyen bir takım olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Tijanic’in attığı golde Ogün’ün sağ kanattan pasa dahil olmasının yararını göreceğiz.
Görselleri incelediğimizde Adana Demirspor’un kendi yarı sahasında yerleşik savunma yaptığını görüyoruz. Ancak Göztepe bu sefer önce sağ stoperi Taha’yı rakip yarı alanda top kullanmasını sağlıyor, devamında çizgideki Ogün oyuna hem genişlik veriyor hem de merkezde alan yaratıyor. Bu avantaj ile birlikte merkezde yaratılan bağlantılarla Djalma ters kanatta uygun bir fırsat buluyor ve atağın sonuçlanması aşamasında Tijanic ceza sahası koşusu yapıyor, top ağlarla buluşuyor. İşte bu sekans, oyuna katılan genişliğin merkezde yarattığı avantajlara dair tespitlerin ispatı niteliğinle.
Görselimiz üzerinden çıkarılacak sonuç ise; Göztepe’nin set hücumunda stoperlerini rakip yarı sahada kullanması, her iki bekini de çizgilerde kullanıp oyuna geniş alan katması ve ceza sahasına sürpriz koşular yapabilmesinin zorunluluğu üzerine olacak. Bu alandaki gelişmeler hedeflerine daha sağlam yürüyen bir Göztepe doğuracaktır.