Ligimizin etkili ve bu sezon göze çarpan ekiplerinden biri olan Samsunspor, bu hafta sonu kendi evinde Bodrum FK’yı ağırladı. Karadeniz temsilcisinin güçlü oyunu; yeni bir teknik direktör ile taze bir başlangıç yapmış Bodrum’a karşı, özellikle hareketli oyuncu grubu ve saha içi prensipleri ile etkili oldu. Bu yazımızda dikkat çeken ana unsurlara genel olarak değinmeye çalıştık. Genel olarak top kullanımı bakımından eşit yüzdelerde bir karşılaşma olsa da topun efektif kullanımı bakımından Samsunspor’un daha etkin olduğunu izledik.
Oyun Kurma
Samsunspor; kendisini orta alanın ön bölgesinde karşılayan rakibine karşı Bennasser’in topun konumuna göre hareketlilikleri ile üçgenler kurarak, ön uçtaki oyuncuların arkasına atılan koşulara gönderilen paslar ile kenar bağlantıları kurarak oyun kurma aksiyonu sağladı. Öte yandan Ntcham’ın sağladığı hareketlilikler ve yardımcı bağlantı oyuncusu olması ile de top kullanımları sağlandı.
Videolu örnekte daha net görülecek olan doğrudan oyun kurulumlarında ise kenar eşleşmelerindeki 1v1’ler kullanıldı. Bu oyun kurma şemalarının genelinde merkez orta saha oyuncularının hareketlilikleri dikkat çekiciydi.
Bu oyun kurma raporunda da yukarıdaki taktik tahtasındaki merkez orta saha oyuncularının bağlantıları ve rolleri görülmekte.
Videoda görüldüğü üzere hareketlilikler ve de 1v1 eşleşme kullanımı, yinelenen hareketlilikler ile yapılan destek koşuları rakip yarı alanda hücum olgunlaştırmak için rakibi tehdit ediyor.
Savunma
Samsunspor savunmada 4-4-2, 4-2-3-1 ve 4-1-4-1 formasyonu ile çeşitlilik gösterdi. Özellikle merkezde adam adama eşleşmelerle, buna ek olarak santraforun iki stoper bağlantısını keserek rakibi kenara yönlendirdiğini gördük.
Burada rakip kenara sıkıştırılarak kenarda 4v3 sayısal üstünlük ile top kazanılıyor.
Atılan 2. golde rakibin merkez orta saha oyuncularına göre 4-1-4-1 şeklinde dizilen Samsunspor’da, Carlo Holse baskı reaksiyonu ve çalışkanlığı ile topu kazanıp Mouandilmadji’ye servis ediyor.
Atılan 3. golde ise sahipsiz top kazanımı sonrası savunma arkasına hareketlenen Mouandilmadji ile farkı arttırıyor. Savunma reaksiyonlarında ikinci topları bu bölgede toplamak çok kıymetli.
Burada kenar oyuncusu Emre Kılınç, rakip stopere baskıya çıkıyor. Merkezdeki 1v1 eşleşmeler ve Mouandilmadji’nin stoper bağlantısını kesmesi yine görülüyor.
4-1-4-1 yerleşimindeki sorun, Galatasaray maçında da gördüğümüz gibi Mertens ve bloklar arasını kullanan kenar oyuncusunun yarattığı sayısal üstünlük ve o oyuncuyla oluşturulan savunma mesafesi. Bennasser’in adam adama markajdayken bölgesini bıraktığı ve bloklar arasında zaafiyetlerin oluştuğu gözlemlenmekte.
Sonuç olarak; orta ve ön alandaki hareketlilikler ve çalışkanlık Samsunspor’a galibiyeti getirirken, duran toptan bulunan gol sonrası galibiyet perçinlendi. Tüm bu unsurlar ise bu galibiyette hayli önem arz etti.
Muhammet Nuri Püren